Nerūsējošā tērauda trauki: veidi, izvēle, kopšana

Filtrēt
Publikācijas
Tēmas
Visas publikācijas
  • Raksti
  • Receptes
  • Atsauksmes
Visas tēmas
  • Par produktu
  • Pircēju padomi
Lai uzrakstītu rakstu

Nerūsējošā tērauda trauki: veidi, izvēle, kopšana

Nerūsējošā tērauda trauki: veidi, izvēle, kopšana

Salīdzinot ar keramiku, nerūsējošā tērauda materiāls ir pavisam jauns. To izmanto tikai simts gadus, bet paskatieties, cik daudz trauki tiek ražoti no nerūsējošā tērauda. Katlus, pannas, cepšanas formas, kausus, karotes, dakšiņas, nažus, termosus un vēl daudz un dažādus virtuves piederumus. Par nerūsējošā tērauda popularitātes iemesliem un trauku izvēli pastāstīsim šajā rakstā.



Saturs:

1.   Nerūsējošā tērauda vēsture
2.   Materiāla priekšrocības
3.   Virtuvei droša tērauda marka
4.   Virsma:
   4.1.   Pulēta
   4.2.   Pulēta matēta
5.   Kā ražo traukus no nerūsējošā tērauda
6.   Veidi:
   6.1.   Ēdamistabai
   6.2.   Plīts virsmai
   6.3.   Cepeškrāsnij
   6.4.   Konditorejai
   6.5.   Aksesuāri virtuvei
   6.6.   Pārgājieniem
7.   Kā izvēlēties
8.   Ekspluatācijas noteikumi
9.   Kopšanas īpatnības
10.   Trauki indukcijas plītīm
11.   FISSMAN produkcija
12.   Zīmola trauku modeļu tops
13.  Pircēju atsauksmes

Nerūsējošā tērauda vēsture

Patentu nerūsējošā tērauda materiāla ražošanai 1912. gadā ieguva vācu inženieri. Tajā tērauds bija kā austenīts. Terminu “nerūsējošais” dzelzs sakausējumam, kas spēj pretoties oksidācijai, pirmo reizi izmantoja anglis Harijs Brīlijs. 1913. gadā viņš atklāja, ka tērauds ar augstu hroma saturu pretojas arī organisko un citu skābu vielu korozijai. Nerūsējošā tērauda standartu ar 18% hroma un 8% niķeļa patentēja tikai 1924. gadā. Materiāls uzreiz ieguva plašu pielietojumu pārtikas rūpniecībā. Pirmais, ko no tā izgatavoja, bija galda piederumi.



Materiāla priekšrocības

Nerūsējošā tērauda trauki ir labākais risinājums virtuvei, jo tiem ir daudz priekšrocības:


1.  Skaists metālisks spīdums. Tēraudam nav vajadzīgs sarežģīts dekors, liekas rotas. Laika gaitā materiāls nezaudē mirdzumu.

2.   Ilgs kalpošanas laiks. Pat regulāras ekspluatācijas laikā tērauda virtuves piederumi kalpos 7-8 gadus. Lietojot saudzīgi – pat visus 10 gadus.

3.   Mehāniskā izturība. Par katlu un pannu nepareizu lietošanu noteikti nevajadzēs pārdzīvot. Nerūsējošā tērauda trauki nebaidas no skrāpējumiems, atšķēlumiem vai iespiedumiem.

4.   Noturība. Nerūsējošā tērauda traukiem ir pietiekams svars, lai tiktu uzskatīts, ka tie ir vieni no noturīgākajiem virtuves elementiem.

5.   Higiēniskums. Tēraudam nav noslieces uz kaitīgo baktēriju uzkrāšanos virsmā. Uz tā neveidojas sēnīte vai pelējums.

6.   Universālums. Ja ir vēlme, ar tērauda piederumiem var nokomplektēt visu virtuvi – no tējkarotēm līdz pat cepšanas formām.

7.   Drošība. Materiālam nav smaržas, tas nemaina krāsu un nepiešķir ēdienam aromātu. Karsējot, neizdala kaitīgas vielas.

8.   Termoizturība. Un pat vairāk – karstumizturība. Nerūsējošā tērauda kušanas temperatūra ir virs 1000 grādiem pēc ͦC. Sader ar jebkru plīts virsmu un cepeškrāsni.

9.   Pretpiedegums. Pareizi ekspluatējot, nerūsējošā tērauda virsmai nav nepieciešams pretpiedeguma slānis. Ēdiens uz tās nepiedeg.

10.   Augsta siltumvadītspēja. Jebkuru tērauda trauku var uzkarsēt dažu minūšu laikā. Atbrīvojoties no liekiem energoresursu tēriņiem.

11.   Feromagnētiskums. Tā ir induktīvi nostiprināta tērauda īpašība, kas pārvērš traukus par savienojamiem ar indukcijas plītīm.

12.   Korozijas izturība. Materiāls nerūsē pat ilgstošā un regulārā saskarē ar ūdeni un nepadodas skābju pārtikas iedarbībai.



Virtuvei droša tērauda marka

Nerūsējošā tērauda trauku ražošana šodien darbojas pēc stingra standarta. Visas tvertnes izgatavo no visdrošākās markas tērauda – 18/10 vai 304. Tas ir hromoniķeļa sakausējums, kurā izņemot dzelzs ir 8% hroma un 10% niķeļa. Proporcija nodrošina nepārspējamu metāla katliņu, kausu un pat vienkāršu dakšiņu izturību pret rūsas veidošanos. Dod atpazīstamu spīdumu, kā arī garantē, ka tēraudā traukos var gatavot ēdienus arī bērniem.



Virsma

Labākie nerūsējošā tērauda trauki mēdz būt divu tipu. Tas neietekmē produkta īpašības. Izvēloties vienu vai otru jūs nezaudēsiet temperatūrā, izturībā vai kvalitātē.


1.  Pulēta nerūsējošā tērauda trauki – efektīgāka izskata variants. Kādam pierastāks. Ārējā un iekšējā virsma ir nopulēta līdz ideālam gludumam un spīdumam, kas dod cēlu mirdzumu. Glancēto tērauda tvertņu sāni atstaro citus virtuves iekārtojuma elementus.


2.   Pulēta matēta – tikpat labi trauki no nerūsējošā tērauda. Pretēji vispārpieņemtajam uzskatam trauku sieniņas ir tikpat biezas. Vienkārši virsma neatstaro citus elementus, tāpēc vizuāli katli šķiet nedaudz lielāki. Derēs lakoniska stila virtuves interjera cienītājiem.



Kā ražo traukus no nerūsējoša tērauda

Gan parastus, gan profesionāļiem ražoti nerūsējošā tērauda trauki tiek veidoti pēc viena vai otra izgatavošanas veida. Ar liešanu vai štancēšanu.


Štancēšanu izmanto smalkiem un viegliem izstrādājumiem. Mazos katliņus, krūzītes piena vārīšanai, galda piederumus utt. Lai to izdarītu, tērauda loksni karsē un formē speciālā rūpnieciskajā presē. Rezultātā tas iegūst vajadzīgo formu, kurai pievieno papildu aksesuārus - rokturi.


Liešanu izmanto pamatīgu un lielu virtuves piederumi . Pie tām pieskaita katlus, tvaicētājus, pannas, cepšanas formas utt. Šādi trauki ir pielāgoti ilgstošai termoapstrādei. Tajā var cept, vārīt un sautēt. Metālu kausē un tad lej iepriekš sagatavotā formā. Ļauj atdzist, slīpē un dekorē.



Veidi

Nerūsējošā tērauda trauki izceļas ar lielu dažādību. Nav brīnums, ka sortimentā var sastapt praktiski jebkurus virtuves elementus.


1.   Nerūsējošā tērauda galda piederumi. Tās ir karotes, dakšiņas, naži, kā arī galda piederumi komplekti visai ģimenei un svinīgiem pasākumiem.


2.   Trauki plīts virsmai - katli, pannas, sulu katli, manti tvaika katli un ieliktņi tvaicēšanai.


3.   Trauki cepeškrāsnij. Tās ir daudzveidīgas formas pīrāgiem, sātīgām uzkodām, saldajiem desertiem, kā arī zivīm un gaļai.


4.   Konditorejas piederumi. Tie ir kulinārijas gredzeni, cepumu un piparkūku formiņas, uzgaļi konditorejas maisiem.


5.   Aksesuāri virtuvei - konservu attaisāmie naži, skrāpji zivju zvīņu tīrīšanai, karotes saldējumam, bāra piederumi, ķiploka spiede un tt.


6.   Nerūsējošā tērauda trauki pārgājieniem. Tie ir dažāda tilpuma pārtikas termosi, kā arī termokrūzes.



Kā izvēlēties?

Iegādāties traukus no nerūsējošā tērauda – ir apsveicams lēmums, bet kam pievērst uzmanību? Daudz kas atkarīgs no virtuves piederumu veida, ko iegādājaties.


1.   Jebkuram tērauda izstrādājumam ir jūtams svars. Tas ir vieglāks par čugunu, bet noteikti smagāks par alumīniju. Ja esat paņēmuši rokā metāla dakšiņu, bet tā ir pārāk viegla, visticamāk, tas nav tērauds, bet cita veida metāls.


2.   Materiāls ir izturīgs. Uz tā nedrīkst būt iespiedumi, skrāpējumi un skrambas. Tas norāda uz piemaisījumu saturā, kas tēraudu padara mīkstāku. Pat visparastāko nerūsējošā tērauda karoti ir grūti salocīt.


3.   Kvalitatīviem nerūsējošā tērauda traukiem ir spoža virsma. Spīdīgos katliņos atspoguļojas apkārtējā vide. Gaismā tērauds dod skaistu atspīdumu, metāls nav tumšs. Matētie trauki taustei ir patīkami – nespīd, bet ir bez raupjas virsmas.


4.  Iegādājoties katlus vai pannas, iepriekš pārliecinieties, vai tās ir savietojamas ar plīts virsmu. Gāzes, elektriskajām, stikla keramikas plītīm derēs jebkurš korpusa biezums, bet indukcijai derēs tikai nerūsējošā tērauda trauki indukcijas plīts virsmām. Tas ir trauks ar biezu dibenu.



Ekspluatācijas noteikumi

Ar galda piederumiem problēmas nerodas. Ekspluatācijas noteikumi vairāk attiecas uz ēdiena gatavošanai paredzētajiem piederumiem. Nerūsējošā tērauda virtuves trauki ir samērā vienkārši ekspluatācijā. Materiālam ir tik augsta kušanas temperatūra, ka sabojāt to uz sadzīves plīts ir salīdzinoši grūti. Taču pieredzes trūkuma dēļ, var sabojāt pašu ēdienu. Lai tas nenotiktu, ievērojiet sekojošus ieteikumus:


1.   Nelieciet katlus, pannas, kausus uz ieslēgta plīts riņķa - tukšus. Metāla virsma ātri uzkarst, kas var novest pie produktu piedegšanas.


2.   Gatavojiet vidējā vai zemā temperatūras režīmā. Produkts veidosies sulīgs iekšpusē un kraukšķīgs no ārpuses.


3.   Esiet uzmanīgi, lai liesmas neiziet ārpus trauka korpusa. Pirmkārt, tas nav droši. Otrkārt, var sabojāt rokturus.


4.   Cepot ēdienu, nelejiet traukā pārāk daudz eļļas. Uz tērauda virsmas eļļa ātri pārkarst, pārpalikumi paliek tumši un ēdiens krāsojas tumšā krāsā.


5.   Tērauds nebaidās no skrāpējumiem, ir pilnīgi saderīgs ar metāla virtuves aksesuāriem un karotēm. Taču, ja vēlaties pagarināt nerūsējošā tērauda trauku kalpošanas laiku, nomainiet piederumus pret bambusa vai silikona analogiem.


6.   Ūdenim piebērt sāli tērauda katliņā var tad, kad šķidrums jau ir uzvārījies. Citādi tvertnes dibenā parādīsies nesmuki balti punktiņi.



Kopšanas īpatnības

Bieza nerūsējošā tērauda traukiem, tāpat kā tērauda galda piederumiem, patīk pareiza kopšana. Pārāk delikāta kopšana nav vajadzīga, tas ir izturīgs metāls. Tomēr saudzīga pieeja netraucēs.


1.   Cietajā ūdenī uz tērauda tvertņu sienām var parādīties balts kaļķa aplikums. Pamanījāt – neatlieciet kopšanu uz ilgu laiku. Uzvāriet traukā ūdeni, pievienojiet citronskābi vai galda etiķa šķīdumu un metāls spīdes kā jauns.


2.   Nesteidzieties no karstiem taukiem atmazgāt eļļas atlikumus. Lai trauks vispirms atdziest. Piedega – nekas. Piepildi ar ūdeni, pievieno mazgāšanas līdzekla pilienu un pēc 15-20 minūtēm viss būs viegli nomazgājams.


3.   Tērauds ciena manuālo kā arī automātisko mazgāšanu. Zem krāna lietojiet mīkstus sūkļus un želejas. Cietas birstes vai abrazīvi pulveri nav vajadzīgi. Droši sakraujiet traukus trauku mazgājamā mašīnā, tērauda trauki nebaidās no augstām temperatūrām un sadzīves ķīmijas. Bet lābāk tomēr mazgājamā mašīnā nostiprināt tērauda traukus, lai tie nesabojātu pārējos.


4.  Nerūsējošā tērauda traukus jāuzglabā sausā vidē. No ūdens lāsītēm uz traukiem paliek balti kaļķa plankumiņi. Noslaukiet tērauda trauku un nolieciet to plauktā vai skapī. Tikai atsevišķi no vāka, lai katls vai panna nesasmaktu.



Trauki indukcijas plītīm

Vai nerūsējošā tērauda virtuves trauku komplekts, ko noskatījāt, derēs indukcijas plītij? Atbilde meklējama uz produkta iepakojuma. Indukcijas paneļi darbojas uz magnētu principa. Proti, metāla trauku vispirms pievelk pie magnēta plīts virsmā, bet pēc tam trauka dibenā tiek padots siltums. Lai tas notiktu, tēraudam jābūt pietiekami biezām. Plānos traukus plīts var neuztvert. Jums nepieciešami trauki indukcijas plītij – ar biezu dibenu. Ārpusē ir nerūsējošā tērauda kārta, bet iekšpusē ir alumīnija starpslānis. Tas paaugstina feromagnētiskās īpašības. Šādus traukus var izmantot arī uz gāzes, elektriskajām un stikla keramikas plītīm.



FISSMAN produkcija

Kompānija jau sen strādā ar nerūsējoša tērauda traukiem, redzot, ka pieprasījums pēc šādiem izstrādājumiem stabili pieaug. Pircēji meklē uzticamus virtuves aksesuārus ar paaugstinātu ilgmūžību un mūsdienīgu estētiku. Universāli plītij un cepeškrāsnij. Izturīgi pret rūsu un pārtikas dažādajām vidēm. Pieaugušo un bērnu ēdieniem. Šajā ziņā izdomāt kaut ko labāku par nerūsējošā tērauda truaku ir sarežģīti. Zīmola interneta veikalā var nopirkt nerūsējošā tērauda katlu komplektu, kā arī pasūtīt citus virtuves aksesuārus. Tabulā sniegts FISSMAN ražoto nerūsējošā tērauda trauku vērtējums.



Zīmola modeļu tops

Modelis
Apraksts
Trauki plītīm
Panna IRON CHEF

Panna IRON CHEF


- panna no nerūsējošā tērauda;
- panna no nerūsējošā tērauda ar pārklājumu;
- diametrs 24 cm;
- bakelīta rokturis;
- indukcijas pamatne;
- XylanPlus pretpiedeguma pārklājums.
Dziļā panna IRON CHEF

Dziļā panna IRON CHEF


- nerūsējošā tērauda panna ar biezu dibenu;
- diametrs 28 cm;
- bakelīta rokturis;
- indukcijas pamatne;
- XylanPlus pretpiedeguma pārklājums.
Panna STEEL PRO

Panna STEEL PRO


- nerūsējošā tērauda panna;
- diametrs 24 cm;
- bakelīta rokturis;
- indukcijas pamatne;
- XylanPlus pretpiedeguma pārklājums.
Dziļā panna STEEL PRO

Dziļā panna STEEL PRO


- nerūsējošā tērauda pretpiedeguma panna;
- panna ar biezu nerūsējošā tērauda dibenu;
- diametrs 28 cm;
- bakelīta rokturis;
- indukcijas pamatne;
- XylanPlus pretpiedeguma pārklājums.
Wok panna IRON CHEF

Wok panna IRON CHEF


- nerūsējošā tērauda wok panna;
- diametrs 28 cm;
- bakelīta rokturis;
- indukcijas pamatne;
- stikla vāks;
- XylanPlus pretpiedeguma pārklājums.
Wok panna STEEL PRO

Wok panna STEEL PRO


- nerūsējošā tērauda wok panna;
- diametrs 28 cm;
- bakelīta rokturis;
- indukcijas pamatne;
- stikla vāks;
- XylanPlus pretpiedeguma pārklājums.
Tējkanna WENDY

Tējkanna WENDY


- nerūsējošā tērauda tējkanna;
- tilpums 3 l;
- indukcijas pamatne;
- svilpe;
- bakelīta rokturis.
Tējkanna AZURA

Tējkanna AZURA


- nerūsējošā tērauda tējkanna;
- tilpums 3 l;
- indukcijas pamatne;
- svilpe;
- bakelīta rokturis.
Katliņš ar garo rokturi BAMBINO

Katliņš ar garo rokturi BAMBINO


-nerūsējošā tērauda katliņš;
- tilpums 0,9 l;
- nerūsējošā tērauda rokturis;
- indukcijas pamatne;
- termoizturīgs stikla vāks.
Katliņš ar garo rokturi

Katliņš ar garo rokturi


- nerūsējošā tērauda katliņš;
- tilpums 0,95 l;
- bakelīta rokturis;
- indukcijas pamatne;
- dubultas sienas.
Turku kafijas katliņš

Turku kafijas katliņš


- tilpums 550 ml;
- indukcijas pamatne.
Katls LUMINOSA

Katls LUMINOSA


- nerūsējošā tērauda katls;
- tilpums 3 l;
- indukcijas pamatne;
- stikla vāks.
Trauku komplekts MARTINEZ

Trauku komplekts MARTINEZ


- nerūsējošā tērauda katlu komplekts;
- kauss 1,1 l katli 1,8/3,45 l;
- stikla vāki;
- indukcijas pamatne.
Trauku komplekts NANCY

Trauku komplekts NANCY


- nerūsējošā tērauda katlu komplekts;
- nerūsējošā tērauda katlu komplekts ar biezu dibenu;
- kauss 1,2 l katli 2/3,7 l, - stikla vāki;
- indukcijas pamatne.
Trauki cepeškrāsnij
Cepšanas forma 35 cm

Cepšanas forma 35 cm


- forma no nerūsējošā tērauda;
- nerūsējošā tērauda rokturi;
- Atļauts mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā
Cepšanas forma 30 cm

Cepšanas forma  30 cm


Cepšanas forma 25 cm

Cepšanas forma 25 cm


Galda piederumi no nerūsējošā tērauda
Galda piederumu komplekts SANTA FE

Galda piederumu komplekts SANTA FE


- 24 priekšmeti;
- nerūsējošā tērauda naži;
- nerūsējošā tērauda dakšiņas;
- nerūsējošā tērauda karotes.
Galda piederumu komplekts ALBACETE

Galda piederumu komplekts ALBACETE


- 24 priekšmeti;
- nerūsējošā tērauda naži;
- nerūsējošā tērauda dakšiņas;
- nerūsējošā tērauda karotes.
Virtuves piederumu komplekts ZONDA

Virtuves piederumu komplekts ZONDA


- 6 priekšmeti;
- izgatavots no augstas kvalitātes nerūsējoša tērauda.
Konditorejas piederumi
Kulinārijas gredzens 16-30 cm

Kulinārijas gredzens 16-30 cm


- var izmantot cepeškrāsnī;
regulējams diametrs 16-30 cm.
Rokas putotājs ZONDA

Rokas putotājs ZONDA


- garums 27 cm;
- var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā.
Kulinārijas gredzens ar presi

Kulinārijas gredzens ar presi


- diametrs 10 cm;
- var izmantot cepeškrāsnī.
Virtuves aksesuāri no nerūsējošā tērauda
Cukurtrauks ar vāku un karotīti

Cukurtrauks ar vāku un karotīti


- tilpums 460 ml;
- stikla vāks.
Attaisāmais burkām un pudelēm ZONDA

Attaisāmais burkām un pudelēm ZONDA


- garums 16 cm;
- var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā.
Ķiploku spiede

Ķiploku spiede


- garums 18 cm;
- var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā.
Kartupeļu stampa PERFETTO

Kartupeļu stampa PERFETTO


- garums 28 cm;
- Rokturis ērts un neslīdošs.
Nerūsējošā tērauda trauki pārgajieniem
Termoss 2l

Termoss 2l


- Termosa iekšējā virsma ir izgatavota no augstas kvalitātes nerūsējošā tērauda
- Uztur dzērienus karstus līdz 12 stundām
-Termoss ir aprīkots ar īpašu rokturi, kuru ir viegli satvert
- 100% hermētisks
- vāku var izmantot kā krūzi
Termokrūze 430 ml

Termokrūze 430 ml


- nerūsējošā tērauda tūrisma trauki;
- kolba – nerūsējošais tērauds;
- vāks – plastmasa;
- temperatūras saglabāšanas laiks – 4 stundas.


Pircēju atsauksmes

“Ļoti ērts katliņš neliela ēdiena apjoma uzsildīšanai.”


“Ideāls katliņš vienam cilvēkam vai bērnam. Ērti vārīt mazas porcijas vai olas, uzkarsēt zupas un porciju vienai personai.”


“Ļoti ērta, praktiska turka, apmēram trim vai divām lielām tasītēm. Garš rokturis, kas ir ļoti ērti. Der indukcijas plītīm. Var mazgāt trauku mazgājamā mašīna."


“Labs katlu komplekts no kvalitatīviem materiāliem, piemērots indukcijas plītīm.”


“Labs virtuves komplekts lielai ģimenei, komplekts izskatas dārgi, nav lēta izskata sajūta.”


“Neaizstājams virtuves komplekts. Izgatavots no kvalitatīviem materiāliem. Oriģināls paliktnis. Vienkāršība kopšanā pēc lietošanas. Derēs dāvanai.”


“Man patika kulinārijas gredzens, ļoti ērts. Pasūtīšu vēl."


“Lieliska lieta servēšanai, sen meklēju, laba kvalitāte.”


“Ērts termoss. Kopumā ar savu funkciju tiek galā.”


Iepazīties ar pilnu nerūsējošā tērauda trauku klāstu no FISSMAN var interneta veikalā


Fissman Jānis | 06 septembris 2022
Komentāri0
Lai atstātu komentāru, ir jāautorizējas

Pasūtīt zvanu

Jūsu vārds obligāti jāaizpilda
Kontakttālrunis obligāti jāaizpilda

Autorizācija

Jūsu tālrunis vai e-pasts obligāti jāaizpilda
Parole ir obligāti jāaizpilda Aizmirsāt paroli?
Ja jums nav lietotāja konta, reģistrējies